csütörtök, 08 március 2012 05:03

Passzívház vagy csak „optikai tuning”?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Passzívház vagy csak „optikai tuning”?Tudja mi a tuning? Mikor egy autóból valamilyen módosítással jelentős teljesítmény többletet hoznak ki, növelik a sebességét vagy csökkentik a fogyasztását.

És mi az „optikai tuning”? Mikor az autón nem végeznek szerkezeti változást, csak a kinézetét csinálják meg úgy, mintha tuningolt autó lenne. Ha valakinek csak a külcsín fontos, akkor ezzel nincs is gond. Ha viszont egy optikai tuningolt autót akarnak tuningolt autóként lényegesen drágábban eladni, az már gond. Az csalás.

Ez a fajta tuningnak kikiáltott „optikai tuning” kezd terjedni a passzívházak piacán is.

A köznyelv részévé vált a passzívház szó, hogy már szinte mindenhez hozzátapasztják és így könnyebben eladhatóvá válhat egy termék, szolgáltatás. Az utóbbi időben szinte divat lett passzívházról beszélni. Hirtelen mindenki passzívházat épít, tervez, vagy éppen abban lakik. Szinte naponta találkozhatunk olyan ingatlan hirdetéssel ahol az eladó passzívházat árul. A passzívház mint jelző ma már egy olyan eladható termékké nőtte ki magát, amelyet érdemes hamísítani, lemásolni és lebutítva másoknak eladni.

Persze nem azt mondom, hogy senkinek sincs igaza, de sok téves és fél információ és a passzívház fogalmának felületes ismerete miatt sok olyan épületről, amelyen vastag hőszigetelés, háromrétegű ablak van és esetleg csak elektromos árammal fűtik és hűtik, már maguk a tulajdonosok, kivitelezők is passzívháznak gondolják.

Jó is lenne, ha ilyen egyszerűen működne, de sajnos a valóság merőben más.

Egy passzív ház olyan, mintha egy autót addig tuningolnának, hogy gyakorlatilag benzin nélkül megy. Ezért passzív ház. De ha csak egy két részletet, passzívház komponenst rakunk egymás mellé, akkor a végeredmény még nem passzívház.  A fűtési hőszükséglet ebben az esetben többszöröse is lehet a kívánt 10 W/m2 határértéknek.  Mennyi is ez a 10 W energia?  Egy TV vagy DVD lejátszó készenléti állapotban ennyit fogyasztanak óránként, azaz 10 Ft naponta.

Egy jó passzívház csak akkor jöhet létre, ha az építésztervező, gépész, kivitelező és nem utolsó sorban az épület tulajdonosa is tisztában van azzal, hogy a szükséges szigorú követelményeket következetesen végig kell vezetni az épület minden szerkezeti egységén.

Az energia-megmaradás törvénye miatt egy épület energiamérlege akkor lehet egy passzívház számára kedvező, ha a szerkezeten keresztül távozó hő azaz hőveszteség és a szoláris nyereség illetve a belső használat során felszabaduló hő (hulladékhő) azaz hő nyereségek közel azonos nagyságúak. Egy passzív ház tervezésénél arra kell törekedni, hogy ezt az egyensúlyt megteremtsük és ennek eredményeként a hő visszanyerős központi (akár helységenként egyedi) szellőztető rendszeren keresztül be tudjuk vinni azt a szüksége hőmennyiséget légfűtésként. Így nincs szükség plusz fűtési energiát az épületbe bevinni.

Eddigi saját tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy csak légfűtéssel „fűteni” egy épületet nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Gondos tervezéssel és a PHPP program segítségével és felügyeletével sikerülhet ilyen igazi, a passzív ház kitalálójának eredeti szellemiségével azonosulni tudó épületet létrehozni. Mi ez és ki találta fel a passzívházat?  

Dr. Wolfgang Feist az Innsbruck-i egyetem tanára, aki megalkotta a passzívház fogalmát:
„a passzívház egy olyan épület, melyben a termikus komfortérzet egyedül azon friss levegő térfogatáram utánfűtésével vagy utánhűtésével biztosítható, mely a kielégítő levegőminőség eléréséhez szükséges - további egyéb levegő felhasználása nélkül.”

De a gondos tervezés még csak fél siker, hiszen ezt meg is kell építeni a terveknek megfelelően. Ez már nehezebb feladat, hiszen a mai magyar építőipar sajnos még nincs felkészülve egy olyan végtelenül nagy precizitást és odafigyelést kívánó feladatra, mint a passzívház komponensek hibátlan kivitelezése.

Nagyon kevés kivitelező csapat van jelenleg, akik vették a fáradságot és energiát, pénzt nem kímélve megtesznek mindent, hogy magukat tovább képezzék szakmailag. A továbbképzésen én külföldi megépült példák elemzésével-látogatásával, szakmai konferenciákon való részvételt értek.

Ezért mondom, hogy vigyázat hamisítják a passzívházakat és ezért sajnos sok passzívházhoz közeli alacsonyenergiás épület valósul meg. Ami önmagában nem lenne baj, hiszen a mai leromlott épületállományhoz képest ez is nagyon jó eredmények, de egy passzívházzal ezekhez képest további 70 % -os energia megtakarítást lehet elérni.

Ha Ön tényleg szeretne egy minősíthető passzívházat tervezni és építtetni, akkor egy személyes találkozón beszéljük meg, hogy milyen lehetőség közül választhat Ön és családja akár meglévő épületük felújításánál illetve egy új épületük tervezésénél.

Ne Ön, a háza legyen passzív!

YURO

Megjelent: 10346 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 27 augusztus 2013 10:50

mapasz-small

Kérdése van?

Hívjon most:

 
 
Juhász Róbert

építészmérnök

JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda

építészeti tervezés-tanácsadás

A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu

Cégjegyzék szám: 13-06-037463

Adószám: 20713096-1-13

Hívjon most:

juhasz robert new

Juhász Róbert

építészmérnök
JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda
építészeti tervezés-tanácsadás
A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu
Cégjegyzék szám: 13-06-037463
Adószám: 20713096-1-13

 

minositett-tervezo

Passzívház tervezés, passzív ház tervezés

Címkefelhő

ablak biatorbágy fa Fejér megye hőhíd hőhídszámítás hőszigetelés lakóépület lemezalapozás légtömörség légtömörség mérés minősített passzívház nyílászárók passzívház passzív ház passzívház komponens passzívház kályha passzívház kémény passzívház minősítés passzívház nyílt napok passzívház referencia passzívház tervezés passzívház építés PHPP számítás Schiedel Xpert Apsolut Sárszentmihály tervezés tájolás építészmérnök épület