Passzív ház alapozás

Passzív ház alapozás

A passzívházaknál az átlagos épületekhez hasonlóan a két leggyakrabban használ alapozási mód a sáv és lemezalapozás, azzal a különbséggel, hogy a passzívházakban felhasznált hőszigetelések sokkal vastagabbak (20-30 cm). 

Mi a két alapozási mód közötti különbség?

Passzív ház alapozás Passzív ház alapozás
Sávalapozás Lemezalapozás

A sávalapnál vonalmentén, a lemezalapnál az épület teljes felületén adódnak át az épület terhei a teherhordó talajra. A passzív ház szempontjából a legnagyobb különbség két megoldás között, hogy a sávalapnál megszakad a passzív házat körbevevő hőszigetelő burok, mivel a sávalapot nem szerencsés teljesen körbe szigetelni. Ha körbeszigetelnénk az alaptesteket, akkor az egyenlőtlen süllyedések miatt repedések keletkezhetnek a falakon, ami a szükséges légtömörséget és az épület stabilitását is veszélyeztetheti.

A megszakadt hőszigetelés miatt a lábazaton hőhid, penészesedés alakulhat ki, de ma már több megoldás is lehetséges a sávalap és a felmenő tartószerkezet közötti esetleges hőhid megszakítására: egy (két) sor pórusbeton, üveghab (FOAMGLAS).

A lemezalapnál erre a hőhídmegszakításra nincs szükség, mert a hőszigetelő burok megszakítás nélkül átvezethető a vízszintes, padló alatti és a függőleges lábazati szigetelés között. Így hőhídmentesen lehet a lábazatot elkészíteni.

Melyik alapozási mód előnyösebb passzív házakhoz?

A sávalapnak van még egy nagy előnye, amiért ezt a megoldást érdemes választani. A padló hőszigetelése ilyenkor a vízszigeteléstől védett oldalra kerül, és így nem veszélyes rá a talajvíz és nem kell nagy teherbírást viselnie.

Ilyen helyekre EPS, szálas, fújt hőszigetelést is el lehet helyezni, ami sokkal olcsóbb, mint a lemezalap alá bekerülő zártcellás, xps hőszigetelés.

A lemezalap elkészítése nagyságrendekkel drágább lehet a bekerült vasszerelés és beton miatt, mint a sávalapozás, de a rossz altalajviszonyok miatt néha elkerülhetetlen az alkalmazása.

A sávalap elkészítése nagyobb odafigyelést kíván, mivel az alaptestek mellé kerülő hőszigetelés a betonozás során nem mozdulhat el. Ellenkező esetben a beton befolyhat a hőszigetelő lapok közé és hő hidakat okozhat.

Az alapozási mód kiválasztása nem csak statikai, hanem energetikai mérlegelés kérdése is.

mapasz-small

Kérdése van?

Hívjon most:

 
 
Juhász Róbert

építészmérnök

JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda

építészeti tervezés-tanácsadás

A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu

Cégjegyzék szám: 13-06-037463

Adószám: 20713096-1-13

Hívjon most:

juhasz robert new

Juhász Róbert

építészmérnök
JUROPLAN Építész Stúdió és Építész Iroda
építészeti tervezés-tanácsadás
A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számítás

Telefon: +36/30-914-8448

info@juroplan.hu
Cégjegyzék szám: 13-06-037463
Adószám: 20713096-1-13

 

minositett-tervezo

Passzívház tervezés, passzív ház tervezés

Címkefelhő

ablak biatorbágy fa Fejér megye hőhíd hőhídszámítás hőszigetelés lakóépület lemezalapozás légtömörség légtömörség mérés minősített passzívház nyílászárók passzívház passzív ház passzívház komponens passzívház kályha passzívház kémény passzívház minősítés passzívház nyílt napok passzívház referencia passzívház tervezés passzívház építés PHPP számítás Schiedel Xpert Apsolut Sárszentmihály tervezés tájolás építészmérnök épület